БУРГАС ХАРЕСАН ЗА ПЪРВАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА ПО ЗЕМЯ-ВОДА-ВЪЗДУХ

С Lenovo ThinkPad X1 Fold

  • Идеята е на Иван Кристоф, общината и морската общност готови да помогнат
  • Спецотрядът ще има въздушна линейка, ще реагира до час и ще предава на живо
  • Пунктът на доброволците ще е на пристанището

 

v2track and Lenovo ThinkPad X1 Fold

Първата по рода си спасителна служба за морско спасяване Sea-Air Land с наземни, плавателни и летателни средства, които да работят със собствена изградена система v2track за хибриден мониторинг, може да заработи в Бургас.

Идеята е на експерта по височинни спасявания Иван Кристоф, известен като Човека паяк. Според него чрез спътници, клетъчни и аналогови комуникации  техниката може да се използва както от българските, така и от турските координациони центрове за бедствия и аварии.

АКОМ Disaster Coordination Center

С Lenovo ThinkPad X1 Fold

Снимка на малкия ми син Иванчо, който ползва двете навигационни системи и Леново ThinkPad X1 Fold, първия в света сгъваем компютър.

Според предварителни планове специализираният отряд ще е от доброволци и ще бъде ситуиран на Пристанище Бургас.

Отряда ще разполага със SOS хеликоптер, с който ще се търси и спасява по въздух, земя, вода и море, разкрива Иван Кристоф. Според него така ще може да се реагира в рамките на златния медицински час.

Пристанище Бургас може да стане опорната точка на източната граница на Европейския съюз по море от Турция до Румъния, както и навътре в страната ни. С подкрепата на Морска администрация – Бургас, Община Бургас и МВР, в координация с Гранична полиция и ВМС, ще имаме най-ефективната система за безопасност, убеден е Иван Кристоф.

Една от каузите, на която се е посветил екстремния българин, е да обучи спасители на бъдещето. Става дума за експериментална програма, в която да бъдат обучавани деца и младежи за новото NexGen поколение спасители. Те ще помагат при екстремни и крайно рискови ситуации в дълбини и височини, като реагират в рамките на час.

Освен това спасителите на бъдещето ще предоставят в реално време видео стрийминг на живо, казва Човека паяк. Той вече е представил концепцията си пред общинската администрация и ръководителите на пристанището и Морска администрация, откъдето му обещали съдействие

“Пристанище Бургас ще подпомогне логистично и с допълнителни средства проекта на Иван Кристоф. Община Бургас е със силно развита инфраструктура, имаме яхтен порт, затова е важно да има осигурена сигурност. Спасяването винаги е приоритет за морската общност, затова заставаме зад тази идея. Освен това е важен и международния опит, който Иван Кристоф има”, коментира пред “24 часа” директорът на порта Диян Димов

Според Кристоф е крайно наложително да се подобри координацията между доброволческите и спасителните служби. “Представих идеите си и на кмета Димитър Николов, който откликна много професионално и прагматично. Новината, че Бургас развива ефективността на спасяването по новаторски начин, със сигурност ще се отрази на туризма.

“Международните туроператори биха промотирали по-активно дестинацията, защото за техните клиенти ще важи застраховката за въздушно спасяване”, убеден е Иван Кристоф.

Пристанище Бургас от Високо

Кадър на бургаското пристанище от високо, на който се вижда ThinkPad X1 Fold,  първия в света сгъваем компютър. Чрез него може да се излъчва на живо и да се прави мониторинг на цяла тактическа и спасителна демонстрация в района.

Спасителния отряд от доброволци ще е в помощ на Морска администрация, МВР и още служби, ангажирани при бедствия и аварии.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
Institute
Institute for Vertical Access operatioNs (IVAN)Иван Кристоф е сочен за най-добрия български специалист по спасяване от въздуха, инструктор по височинно въжени операции за въздушно спасяване, родоначалник на екстремните спортове в България, участник в редица научни конференции за Търсене и спасяване и работа с въжета на високо и по алпийски методи. Ръководител е на Специализирания отряд за спасяване.

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Lenovo