fortis Nautilisu

След много словесни упражнения по медиите стана ясно, че представянето ни на Експо 2020 Дубай е, меко казано, повече от скромно. Да не кажем никакво. А това можеше да се промени и да не ни запомнят само с блокираните на митницата реплики на Панагюрското златно съкровище, традиционните мускалчета с розова есенция и магазинчето с български сирена.

Но все още има време – Експото продължава до 31 март и неуморният ентусиаст Иван Кристоф, известен по света и у нас като Човека паяк, има идеи как да привлече внимание към представянето на нашата страна по уникален начин. А до края на изложението той и ​съмишленици ще са построили в България и новия Дом на спасителя на бъдещето. Именно следващото поколение спасители той нарича „живо злато“.

На Експо 2020

С модерна визия, авангардни решения и поглед към бъдещето Иван Кристоф се заема да покаже нов вид спасяване по земя, вода и въздух пред кралското семейство на Дубай, Абу Даби и Рас ал-Хайма. Затова той дава всичко от себе си и е осигурил с партньори ресурси и инвестиции за милиони левове, за да напише нова страница в представянето на България на Експо 2020 Дубай. Като казваме „всичко от себе си“, това е буквално – Иван е заложил дори лични вещи на благотворителен търг, като лимитирана серия швейцарски часовници, за да финансира създаването на документален филм за България и Експо 2020 Дубай. Защо го прави ли?

Showcasing Bulgarian Aviators and achievements in Dubai

Showcasing Bulgarian Aviators and achievements in DubaiНа 29 януари шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ и владетел на Дубай, посети немския павилион и постна снимките си в Туитър. Той подчерта важността на участието на Германия на световното изложение. И това бе широко отразено в медиите в Обединените арабски емирства.

Няма да го спрат на митницата, защото съкровището е от плът и кръв

Шейхът подчерта възможностите, които мега събитието предлага за споделяне на идеи и иновации, които допринасят за изграждането на по-добро бъдеще за човечеството. ОАЕ имат желание да подкрепят иновативни идеи, които се стремят да подобрят щастието и качеството на живот на хората, отбеляза владетелят на Дубай. Не е случайно, че темата на най-голямото световно изложение, провеждащо се в момента в световния мегаполис, е „Иновации“.

Подобно посещение е мечта на всеки участник в експото и огромна реклама за страната, на чийто павилион се е спрял шейхът. Идеята ми е да направим така, че Негово Височество шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум да направи същото и за България. Но това може да стане само като покажем по атрактивен и незабравим начин иновации или действия, с които да допринесем за по-доброто бъдеще, сигурност и прогрес в „Мобилност“ – темата, на която е кръстена зоната, в която е и Българският павилион. Затова усилено работим по инициативата #unitedforbulgaria.

 Иван Кристоф

И понеже други са се сетили да представят нашата страна с реплики на Панагюрското златно съкровище, той е решил да занесе в Дубай живо злато – екип от златни български момичета, но не художествени гимнастички, а пилоти, лекарки, парамедички, метеороложки – екип за спасяване на човешки живот в така наречения „Златен медицински час“, от който зависи оцеляването на пострадал в планината или в пътно-транспортен инцидент.

„Един от проектите, по който НАСА работеше с хеликоптери, е методиката M.A.R.S. (Mid Air Recovery System), с която да прихващат завръщащите се от космически мисии капсули по въздух в случай, че парашутната им система откаже – обяснява Кристоф. – Имаше такъв случай с руска мисия, при която загина нелепо екипажът им. Затова още преди старта на Експо 2020 Дубай работим стъпка по стъпка, с нашето темпо, към по-добро бъдеще за безопасност и спасяване. Основният ни фокус е разработването на система за спасяване във въздух (M.A.R.S.) и ние сме щастливи да обявим нашия нов подход. Във вертикалния и въздушен свят, доминиран от мъжете и тестостерона, гледаме към силата, мъдростта, знанията и креативността, които смелите и умни жени могат да внесат и да решат проблеми.“

На световното изложение в Дубай нашият ентусиаст е говорил с екипа на Космическата агенция на ОАЕ да осъществим среща с първата жена астронавтка от емирството Нура ал-Матруши, машинен инженер, която е избрана през април 2021 г. и в момента се обучава по програма на НАСА. Говорил е и с Протокола на няколко кралски семейства в ОАЕ да поканим най-видните им жени, за да подкрепят инициативата #UnitedForBulgaria.

Иван е подготвил “Полет на иновациите” с български жени, които да направят новаторски „златен“ полет над Дубай с участието на службите за сигурност на ОАЕ. По време на него ще се представи онлайн конференция за HEMS.ForBulgaria.com за развитието на авиомедицината в България. В нея ще вземат участие едни от най-квалифицираните жени по темата за въздушно спасяване, както от ОАЕ, така и от България и други страни.

Затова вече е създадена платформата и екипът от жени-пилоти на авиомедицинска летателна техника, научни работници, инструкторки по екстремни спортове, леководолазки, парашутистки, ИТК специалистки от наземния екип и авио спасителки. За целта са осигурени новаторска хибридна навигационна система и първият в света сгъваем компютър, за да покаже нашата страна супер мобилност и това, което никой досега не правил – нали такава е темата на световното изложение…

Ако се чудите кои са жените участнички в Полета на иновациите, новите „златни момичета“ на България, те са съвсем истински – пилот на самолет от Правителствения авиоотряд 28, въздушна спасителка от ВВС, екстремен ТВ журналист. В екипа има лекарки, юристка, журналистки и телевизионна водеща.

error: Content is protected !!