Детето Паяк ще учи в Spiderman Academy с ThinkPad X1 Fold

ThinkPad X1 Fold

Като представител на поколението “Алфа” Иван Кристоф-младши не познава аналоговите технологии

Автор: Славяна Манолова, в. ТРУД

Фаталната катастрофа в София през миналата седмица, отнела живота на две момичета, събужда тежък спомен у Иван Кристоф, известен с прозвището си Човека Паяк. Преди пет години на същото място – пресечката на бул. “Черни връх” и “Св. Наум” – кола, летяща с бясна скорост и минаваща на червено, удря неговия автомобил, в който е 3-годишният му син, и го завърта на 270 градуса. Слава Богу, пораженията са само материални.

“Опасността е част от нашия свят. Оцеляхме по чудо, но за да не оставим бъдещето си на съдбата, взимаме драстични мерки – казва Иван. – Затова сега започваме с новаторско хибридно обучение за долекарска помощ на децата от поколението “Алфа” (родените между 2010 и 2025 г.), така че както родителите им, така и те да могат да спасяват ефективно, когато ги удари изневиделица “безумието на псевдо-боговете” по пътя.”

Скок във видеоигрите

Тази година родителите на Детето Паяк (Иван Кристоф-младши, който сега е на 8) са го завели в Барселона, за да упражнява испанския език, който учи, да се запознае с творчеството на Антонио Гауди, със стадиона на любимия му отбор “Барса” и Университета на Барселона, който се смята за най-доброто място за развиване на геймърски игри. Геймърската индустрия е шесткратно по-голяма от филмовата в Холивуд и амбициозният татко много би се радвал един ден синът му да се насочи към нея. Но дотогава има много време. В по-близките му планове е да изгради Спайдърмен академия за деца и Академия за Спасителя на бъдещето в България, която ще си партнира с най-авангардните академични институции в тази насока. Вече има подкрепата на Google и интереса на световни водещи организации, ИТ и телевизионни продукционни компании, които са се свързали с него, за да подкрепят проекта и да го популяризират по света.

 

Детето Паяк ще учи в Спайдърмен академия

Подобна зала за видеоигри ще има и в Спайдърмен академията в София.

Академията за Спасителя на бъдещето не е далечно намерение, а съвсем реален проект, който скоро ще се осъществи. В подножието на Витоша вече е построена многоетажна сграда, където ще се обучават наши и чуждестранни спасители. “Това е най-стилният дом-офис-иновационен-тренировъчен-спасителен център, където деца от най-новото поколение ще се обучават с най-новите и авангардни технологии и методологии на обучение – гордее се Човекът Паяк. – Затова с Детето Паяк бяхме на мисия в Барселона, където то се запозна с новите технологии, като VR преживяване на стадиона на “Барса” и в Иновационен хъб, където скокна буквално във видеоигрите в огледални и компютъни зали, тъй като смятаме да вградим подобна Спасителна лаборатория – Rescue Lab, в Иновационния център на Дома на спасителя на бъдещето. Там вече се работи с Lenovo ThinkPad X1 Fold – първия в света сгъваем компютър, който е задължителният атрибут на Спасителя на бъдещето. Така в България с най-добрите ни специалисти по VR заснемане и видео игри ще пресъздадем виртуалния свят на Българския павилион на Експо 2020 Дубай, защото вярвам, че българските деца могат да представят България по по-добър начин пред света, отколкото бе направено.”

На собствен гръб

“Създаването на следващо поколение NextGen екстремни спасители и изграждането на Спасителя на бъдещето е проект, по който съм мислил още преди началото на новия век, когато за първи път показах как се поставят световни рекорди с хеликоптер и с новаторски подход в Канада – казва Иван. – А по-късно, в началото на 21-ви век, направих подобен рекорд с вертолет и летателния екип на ВВС на България по вертикала във въздуха. Отново поставих световен рекорд за най-високата височинно въжена аварийна работа по вертикала на най-високата кула и сграда в света по онова време – Си Ен Тауър в Торонто. През този период работих с най-добрите професионалисти в света, с което допринесох за въвеждането на най-авангардните практики в доброволчеството в България, като валидирах “The Proof of Concept” за създаването на нов вид спасители, както и “The Proof of Funds”, за да самофинансирам тази инициатива. Идеята е да се създаде Спасителя на бъдещето – самостоятелна бойна и спасителна единица, която е независима и обезпечена в действията и мисиите да спасява навсякъде, по всякакво време, на всякакви височини и във всякакви екстремни условия, като ползва най-новите технологии и се развива с поглед към бъдещето.”

Виртуално Експо ще има скоро в подножието на Витоша, в Дома на Спасителя на бъдещето

Иван Кристоф

Мисленето у нас е старовремско

Нуждата от това начинание е, че се строят все по-високи и сложни за спасяване сгради, докато спасителните служби изостават с приспособяването си към новите тенденции във високото строителство и увеличаването на риска в работата на високо. “Още тогава минавах през всякакви предизвикателства, които съпътстват нови и дръзки начинания, и бях избран – единственият в света – да бъда първият човек, който да работи на недостъпните места на най-високата кула в света през 2003 г. и да реагирам на първата аварийна операция на най-високата критична зона в света. За да бъда избран, имах мнoго силен коз, че бях мултидисциплинарно трениран за S.E.A.L. (Sea.Extreme.Air.Land) аварийно-спасителни операции. Минах през всички необходими базисни обучения на гмуркач, леководолаз, соло катерач на високи стени, парашутист, парапланерист, моторист, подземен/урбанистичен/въздушен спасител, и пилотиране на супер кола и лек самолет”, обяснява Човекът Паяк.

Първото нещо, за което заговаря катерачът, авиатор и спасител след завръщането си в България от Канада, е за създаването на доброволческа спасителна организация. Сблъсква се с учудване и дори ирония, както и с мнения, че това е работа на държавата и тя е изградила своя монопол. “Когато става дума за спасяване в България, мисленето е старовремско”, разочарован е Иван Кристоф. Преминавайки през различните етапи “опит-грешка”, сега той залага единствено и само на работата с деца.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *